Vinterdepression

20 procent af danskerne rammes af tristhed, manglende energi og stor træthed, og kvinder har 75 procent større chance for at blive ramt af en vinterdepression. læs hvordan du kan undgå vinterdepression, og gå glad igennem den mørke vintertid.

Af Isabella Dausel

Øget appetit, mangel på energi, træthed og dårlig humør, er de mest kende syntomer på vinterdepression, men fortvivl ej, der er massere af ting du kan gøre for at undgå og forebygge denne lidelser. Via tilskudspiller, solterapi og din kost. Det er et meget udbredt fænomen i Norden, så det er heldigvis forholdsvis nemt at behandle

En vinterdepression adskiller sig fra en almindelig depression på flere punkter. For eksempel spiser og sover depressive mindre end de gør normalt, i modsætning til vinterdepressive, som spiser og sover meget mere. Vinterdepressioner begynder typisk i november, hvor de lyse timer er ganske få, og hvor vejret bliver koldere, og det forsvinder ca. omkring marts, hvor lyset og varmen vender tilbage. Årsager til vinterdepression er typisk at vi ikke får nok sollys som vi ska have dagligt for at danne tilstrækkeligt med humørstimulerende stoffer, eller måske er det bare udsigten til en lang og kold vinter, der kan påvirke os.

“En effektiv form for behandling er lysterapi, det er med en lampe på 5000 lux, hvor man sidder 1 time foran lampen hver 14 dags. Det er en behandling man hurtigt kan begynde, hvis man kan mærke at der er noget på vej, og så er det noget, som virker utrolig hurtigt.

D-vitaminer er også en effektiv måde at forebygge vinterpepression på. Når solen skinner på vores hud danner vores krop D-vitamin, men da solen sjældent er skarp nok her om vinteren og vis man samtidig arbejder indendørs er D-vitamin et godt alternativ.

Folk der er i større risikogruppe end andre

  • Børn op til 2 år
  • Ældre, der ikke spiser så meget og tilbringer meget tid indendørs
  • Personer med mørk hudfarve
  • Personer der tildækker meget af deres hud
  • Veganere og vegetarer alt efter kost.

Naturlig måde at undgå of forebygge depression på.

  • perioden april – september da solenergi gemmes i depoter i kroppen i op til 2 måneder
  • Vær ude i solen så meget så muligt.
  • Sex, for kroppen til at frigive endorfiner så humøret bliver højt
  • Undgå ensomhed

Leave a comment